Skötselråd:


Tennföremål kan mörkna något med tiden, vilket många som gillar tenn uppskattar. Det är ett levande material. Men om man vill ha tillbaka lystern i tennet, så kommer här några tips.


*Själv polerar jag mina alster med putsull, en finare sorts stålull. Kanske inget som finns i var mans hem. Men den ger en fin glansig yta, utan att repa tennet.

OBS: Använd inte vanlig stålull (typ Svinto), den repar tennet.


*Ett alternativ till putsull är ”askvatten”, ett tips jag fick av en kund. Man tar lite aska (fungerar även med cigarrettaska) och tillsätter några droppar vatten, så man får en pasta/sörja. Använd en mjuk svamp eller trasa att polera med. Skölj väl och torka med en mjuk trasa. Har själv testat till full belåtenhet.


*Det vanligaste tipset är att blanda varmt vatten med diskmedel eller flytande tvål och använda en mjuk svamp eller trasa för att ”tvätta” tennet. Skölj väl och torka med en mjuk trasa. Fungerar dock inte lika bra tycker jag, men prova gärna själv.


Ljusstakar

*Man bör inte låta ljuset brinna ända ner i en tennljusstake, utan släcka det då någon centimeter återstår. Tennet kan ändra form av värmen och tennet repas lätt då man ska ta bort ljusstumpen. Har provat på mina ljusstakar utan att dom ändrat formen, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra.