Om oss:


Vadstena Tenn är ett litet tenngjuteri som jag startade 2010. Min erfarenhet av tenn var inte så stor, förutom att jag som liten grabb gick till den lokala tidningen och tiggde till mig några ”typer” (vilka mest bestod av bly tror jag). Sedan hem och ta en av mors kastruller, för att smälta ner de införskaffade typerna. Här skulle gjutas tennsoldater, resultatet minns jag inte men mor var inte bara glad.


I mitten av 1990 talet startade jag ”Björnes ateljé” där jag tillverkade miniatyrer av historiska byggnader, men i annat material.


Har annars jobbat som konstruktör i hela mitt liv, vilket jag har stor nytta av i mitt tenngjuteri då det gäller att lösa problem man ställs inför.

Tenn är ett fantastiskt material. Det är både hårt & mjukt. Det kan färgas svart och poleras silverglänsande. Det gör inte alltid som man vill. Tenn skapar både stora möjligheter och intressanta utmaningar.


Brukar delta på en del hantverks och medeltidsmarknader varje år (se ”Aktuellt”), men säljer i huvudsak mina alster via återförsäljare. Bland annat på flera av de större museerna som Naturhistoriska, Historiska och Skansen i Stockholm, även Naturhistoriska i Göteborg och Fornsalen i Visby. Finns även i flera affärer/butiker och kyrkor.


Tillverkar även specialdesignade alster efter kundens önskemål. Allt från miniatyrer, kors, nyckelringar och brickor till hotellnycklar.


Har också startat ett samarbetsprojekt med två vänner. Där har vi förenat våra tre olika hantverk. Mitt tenn, smide och stenhuggeri. Spännande!


Till sist vill jag tacka Bengt Berggren i Kågeröd. En fantastisk tennkonstnär som hjälpte mig mycket i uppstarten av Vadstena Tenn.Utställningar:

Under samma tak Östergötlands länsmuseum 2011

Vinterljus Galleri Magnifiket Linköping 2013

Vadstena konstrunda Vadstena 2010, 2011, 2012, 2013, 2014

Vadstena bibliotek 2015


Priser:

Föreningen Gamla Vadstenas kulturpris 2012

Stiftelsen Ingeborg och Folke Löfs minnesfonds kulturpris 2012